Actueel

HomeActueelDe gevolgen van ‘Brexit’

De gevolgen van ‘Brexit’

Na de uitslag van het referendum ervaren diverse sectoren de gevolgen van ‘Brexit’. Zo ook de Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren en kwekers. De koers van het Britse pond zakte ten opzichte van de dollar tot het laagste niveau sinds 1985. Engelse consumenten betalen hierdoor meer voor buitenlandse producten en dat was volgens branchevereniging VGB direct te merken in de daghandel in bloemen en planten.

Bloemen H.J. de Mooij

Extra druk op prijsniveau

Te dure producten zorgen ervoor dat de Engelse consumenten uitwijken naar een goedkoper assortiment bloemen en planten in plaats van het duurdere assortiment buitenlandse bloemen en planten. Branchevereniging VGB geeft aan dat dit voor een extra druk op het prijsniveau voor bloemen en planten zorgt.

Gevolgen lange termijn

Deze gevolgen behoren tot de kortetermijneffecten. De branchevereniging geeft aan dat de gevolgen op lange termijn nog niet heel duidelijk zijn. Dat hangt van veel factoren af, zoals bijvoorbeeld tijdrovende grenscontroles die mogelijk kostenstijgingen met zich meebrengen.

Tweede exportland

Sinds 2000 is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk verdubbeld tot €925 miljoen in 2015. Engeland is hiermee het tweede exportland voor bloemen en planten vanuit Nederland. Ondanks de genoemde gevolgen, blijft branchevereniging VGB positief over de Britse markt.

Bron: FD.nl