Actueel

HomeActueelBloemen met kerst: tips en trucs

Bloemen met kerst: tips en trucs

Subtiel in een glas of een laag vaasje, luxe los tussen het bestek, in een weelderig boeket of juist sober en rustig op een overdadig aangeklede tafel. Er zijn veel manieren om de tafel tijdens de feestdagen aan te kleden met bloemen. Drie kenners delen hun tips en trucs.

Kerstbloemen H.J. de Mooij

1. Er is meer dan mistletoe

Kerststerren en mistletoe zijn geijkte kerstklassiekers, maar er is meer moois om de tafel mee te versieren. Bovendien wilt u natuurlijk niet dat het zorgvuldig bereide kerstdiner alleen nog naar zeep smaakt, door te sterke bloemengeuren. Joost Baart: ‘Een frivole kerstkrans met bloemen, mistletoe en veel kaarsen op tafel? Waarom niet. En tussen de borden in mogen bijvoorbeeld een paar mooie, rijke bloemen.’

Wat die rijke bloemen betreft is de keuze eindeloos, want in de feestmaand is bijna alles te verkrijgen. Baart: ‘Kwekers werken naar deze periode toe. Er komen vrachten met tropische bloemen naar ons land: eucalyptus uit Australië en Portugal en, mijn kerstfavoriet, prachtige tulpen uit Zuid-Frankrijk. Pak meteen goed uit. Onthoud daarbij wel dat bloemen een stuk prijziger zijn rond kerst.’

2. Bont en weelderig

De rijke en realistische bloemstillevens van de oude meesters in het Rijksmuseum zijn de belangrijkste inspiratiebronnen van De Meisjes van de Bloemen. Niet zo verwonderlijk dus dat Caroline van Voorst, klassieke uitbundigheid tipt. ‘Mix verschillende kleuren en soorten bloemen. Het mag bont en weelderig. Tegelijk pleit ik wel voor “less is more”: liever een paar dure en mooie bloemen gemengd met wat groen dan een hele bos van mindere kwaliteit. De amaryllis, een echte winterbloem, is vaak onderwerp van discussie. Hij zou truttig zijn. Maar gecombineerd met bessen en fuchsia’s vind ik hem stoer.’

3. Blijf trouw aan het seizoen

Marcel van Dijk pleit ervoor vooral binnen het seizoen te blijven. ‘Euphorbia’s zijn echte winterbloeiers, die lijken oubollig, maar ik gebruik ze graag. Vroege voorjaarsbloemen kan ik wel waarderen, maar een zonnebloem of gerbera wil ik in december niet op tafel zien. Je eet ook geen asperges met kerst.’

4. Symboliek en geur

Niet alle bloemen zijn geschikt voor de feestdagen. Rond kerst neemt de kerstboom een dominante plek in huis in. Naast esthetiek is sfeer daarom een belangrijk criterium bij het kiezen van bloemen. Joost Baart: ‘Vermijd liever overheersende soorten als lelies. Een mooie, dramatische bloem, maar te uitgesproken qua symboliek. In bepaalde culturen zijn witte bloemen taboe, omdat die horen bij de dood. Kijk ook uit voor giftige planten als hedra en euphorbia (wolfsmelk) als u jonge kinderen aan tafel heeft.’

5. Stoorzenders

Als u dagen in de keuken heeft gestaan om een diner te bereiden, wilt u geen stoorzenders als bloemen met een zware geur. Marcel van Dijk: ‘U wilt niets ruiken, behalve het eten. Daarom zou ik sterk ruikende bloemen als lelies, fresia’s en hyacinten vermijden. Dennengroen en korstmos kunnen wel, die geven het gevoel dat u in een bos dineert. Verder zijn te hoge vazen met bloemen niet praktisch: het gezelschap moet elkaar wel kunnen zien. Een boeket kan wel, maar dan op de kop van de tafel. Of hang bloemkransen boven de tafels. Eventueel met kaarsen als kroonluchters.’

6. Houd maat

Bij uitbundigheid ligt kitsch snel op de loer. Joost Baart: ‘In januari bezoek ik alweer de eerste kerstbeurs. Dan zie ik een hoop wanstaltigs voorbijkomen.’ Zoals klassieke kant-en-klare kerststukjes. ‘Die worden ’s zomers in een loods ver over de grens gemaakt. Een echt góéd gemaakt kerststuk is daarentegen altijd mooi.’

Advies van H.J. de Mooij

Ook de experts van H.J. de Mooij geven graag advies over de mooiste bloemen voor Kerst. Bij H.J. de Mooij bent u verzekerd van exclusieve bloemen die direct bij de kweker vandaan komen. Neem gerust contact met ons op.

Bron: FD.nl