Actueel

HomeActueelExport van bloemen stijgt

Export van bloemen stijgt

De export van bloemen en planten blijft stijgen. Tot en met september is de waarde van de uitvoer met 3% toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. De bloemenexport naar het Verenigd Koninkrijk liep echter terug. De Nederlandse groothandels, verenigd in de VGB, hebben de cijfers dinsdag bekendgemaakt.

161019_exportbloemen

Nederlandse groothandel

De groei in het derde kwartaal is het tiende in een reeks waarin de Nederlandse groothandel een toename laat zien. De stijging hangt ook samen met hogere prijzen voor sierteeltproducten. Exporteurs verwachten dat de huidige groei nog wel even aanhoudt. Dit jaar heeft Nederland voor €4,4 miljard aan bloemen en planten uitgevoerd. September was met een plus van 1% geen bijzondere maand, blijkt uit de jongste cijfers.

Verenigd Koninkrijk

Een hogere inkoopwaarde bij zowel bloemen als planten is een stuwende factor in de exportomzet en die blijkt over de gehele linie lastig door te berekenen, zo ervaren Nederlandse exporteurs. Dat komt ook doordat de afzet via retailkanalen toeneemt en in dit segment meer vaste prijsafspraken worden gemaakt. In de top tien van afnemers van bloemen en planten vanuit Nederland blijft alleen het Verenigd Koninkrijk achter. Vorig jaar steeg de exportwaarde naar dat land nog met 15%, dit jaar is er sprake van een krimp met 2% tot €700 miljoen. ‘De koersdaling van het Britse pond heeft natuurlijk wel z’n weerslag’, zegt directeur Evert Thielen van Javadoplant. ‘Op zich is de vraag naar bloemen en planten in Engeland niet minder.’

De meeste bloemen en planten gaan naar Duitsland, op afstand volgen landen als het VK, Frankrijk en Italië. De afzet naar Rusland krimpt al sinds twee jaar, mede door de waardedaling van de roebel.

Bron: FD.nl